Blog

 • standard blog post with image

  Amerika op zijn groenst: Yosemite National Park

  Vandaag weer een onderwerp wat ik tegen ben gekomen op mijn reis door de Verenigde Staten. Een land wat op het eerste gezicht (te) weinig doet aan het reduceren van energieverbruik en waar carpoolen en openbaar vervoer nauwelijks bestaat.
   

  Op het moment ben ik in Californië. Er heerst een droogte, en dat merkte ik vooral in San Francisco. Niet omdat het daar zo droog leek, maar omdat er overal posters en borden hingen met teksten als “California is in a drought. Help save water!”. Inmiddels ben ik in Los Angeles en heb ik precies één dergelijk bord gezien. De verschillen binnen de staat lijken dus groot.
   
  Vanuit San Francisco heb ik een trip gemaakt naar Yosemite National Park. En wel met een auto die op biodiesel reed met een gids die veel wist te vertellen over energiebesparing in de regio. Zo laat de organisatie het natuurpark vaak over tot zichzelf: ze geloven niet in ingrijpen bij branden - tenzij die werkelijk te groot worden - en preken zwaar dat je dieren niet moet voeren omdat het ecosysteem dan in de war raakt.
   
  Ook zijn er overal winkels met biologisch voedsel en ontmoet ik hier gemiddeld meer mensen die veganist zijn. Tuurlijk zit er ook een Mac en een KFC op elke hoek, maar in Californië zie je toch wel het een en ander aan milieuvriendelijkheid.