Blog

 • standard blog post with image

  Biologisch: wat betekent dat eigenlijk?

  Wat betreft Bioblink bent u vast op de hoogte: biologisch schoonmaken betekent schoonmaken met 100% natuurlijk afbreekbare producten die sterk geconcentreerd zijn, waardoor er per schoonmaakbeurt minder van nodig is dan met reguliere middelen.
   

  Het woord biologisch roept echter vaker de associatie met voedsel op, want biologisch eten is hip! Maar hoe zit dat eigenlijk, wanneer is voedsel biologisch?
   
  Nou, als groenten en fruit onbespoten zijn, dieren een goed leven hebben en het liefst moet het voedsel ook nog van een lokale boerderij komen. Bij deze - geïnspireerd door een artikel uit Vrij Nederland en het Voedingscentrum - drie fabels over biologisch voedsel.
   
  Biologisch voedsel is onbespoten
  Nope. Maar, biologisch voedsel mag volgens het EKO-keurmerk alleen met natuurlijke bestrijdingsmiddelen bespoten worden. Zoals Vrij Nederland het brengt: “‘natuurlijk’ klinkt fijn, maar chemicaliën zijn lang niet altijd ongezond en natuurlijke producten kunnen dodelijk zijn.” De wetenschap stelt uiteindelijk dat regulier voedsel niet onveiliger of veiliger is dan biologisch voedsel.
   
  Lokaal voedsel is beter voor het milieu
  Nope. Het argument hiertegen zijn een hoop rekensommen, maar in het kort komt het erop neer dat het vervoeren van voedsel relatief heel weinig energie kost ten opzichte van het produceren ervan. Óók als het van heel ver moet komen. Daarnaast kunnen er bijvoorbeeld niet het hele jaar door appels verbouwd worden in Nederland en liggen de appels dus het grootste deel van het jaar in energieslurpende koelkasten.
   
  Biologisch voedsel is lekkerder
  Niet bewezen én smaken verschillen. Dat was de uitkomst van verschillende onderzoeken naar het verschil in smaak tussen biologisch en regulier voedsel. Meestal konden de geblinddoekte proefpersonen het verschil helemaal niet proeven, behalve bij sinaasappelsap: in Brits onderzoek werd biologische sinaasappelsap lekkerder gevonden, in Amerikaans onderzoek werd reguliere sinaasappelsap juist meer gewaardeerd. Het zou toch kunnen dat u biologisch voedsel lekkerder vindt, maar dat kan ook door andere factoren komen, bijvoorbeeld de versheid.
   
  Deze blog is niet om biologisch voedsel onderuit te halen, er zitten nog steeds voordelen aan biologisch voedsel - zoals dieren met een goed leven - maar om wat meer informatie en nuance te geven aan makkelijk te geloven fabels. Eet smakelijk!