Blog

 • standard blog post with image

  Duurzaam boodschappen doen “Questionmark”

  Keuzes, keuzes: Melkchocoladehagel, of puur? Shampoo van Andrélon of toch het huismerk? Naast kwaliteit en prijs kan ook duurzaamheid op het criteriumlijstje staan. Maar wat als je door de bomen van keurmerken het bos niet meer kan zien?
   

  Dan is er de app Questionmark, waarmee je streepjescodes kan scannen. De app geeft je vervolgens uitleg over het product aan de hand van vier thema’s: milieu, dierenwelzijn, gezondheid en mensenrechten.
   
  Questionmark, een bedrijf aan het IJ in Amsterdam, onderzoekt producten zorgvuldig. Eerst de productsoort (bijvoorbeeld ‘melk’), productvariant (‘halfvol’), merk (‘Campina’) vaststellen en vervolgens op zoek naar informatie. Er worden vervolgens cijfers gegeven aan verschillende thema’s, die per categorie kunnen verschillen. Zo wordt er voor de categorie vlees, zuivel en eieren gekeken naar broeikasgasuitstoot, verlies van biodiversiteit, dierenwelzijn en risico’s voor volksgezondheid.

   
  Een nog veel groter systeem is The Sustainability Consortium, maar dit is niet voor de consument bedoeld. Daarom is Questionmark een aanvulling in de weg naar duurzaamheid: uiteindelijk werkt het alleen als de consument druk uitoefent op producenten en winkelconcerns.
   
  Doet u ook mee? Download dan nu de Questionmark-app. Ik ben benieuwd naar uw ervaringen tijdens het boodschappen doen, maakt u andere keuzes?