Blog

 • standard blog post with image

  Duurzame IKEA

  In februari opent in Zwolle een nieuwe IKEA. Er wordt niet zo maar een blauwgeel gebouw uit de grond gestampt, nee, het wordt een duurzame IKEA. Het gaat hierbij met name om het terugdringen van het energieverbruik.
   
   

  Op het dak van de IKEA aan de diepholtstraat komen 5.500 zonnepanelen en negen windmolens. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van grondwater voor warmte en koude opslag, zodat energie bespaard wordt. Door al deze duurzame opties moet de winkel meteen ook de titel meest duurzame grootschalige winkel van Nederland krijgen.
   
  De Zweedse meubelgigant komt meteen met nog maar een paar vernieuwingen: een compacte en andere winkelindeling, waardoor klanten kunnen kiezen voor een snellere winkelroute en het restaurant aan de achterkant komt te zitten.
   
  En dan nu de hamvraag: wat bespaart het milieu meer? Kiezen voor de duurzame IKEA maar wel helemaal naar Zwolle gassen in je niet-zo-milieuvriendelijke auto of toch maar dichter bij huis naar de IKEA? Met al je meubels in de trein is ook niet zo praktisch.
   
  De som is eigenlijk simpel: welke energieverbruik ligt hoger? Het energieverbruik van de duurzame IKEA in Zwolle per klant plus het energieverbruik van de verre autoreis of het energieverbruik van de gewone IKEA bij je in de buurt per klant plus het energieverbruik van de korte autoreis?
   
  Kortom: op welke afstand van de duurzame IKEA in Zwolle moet je maximaal wonen dat het het energieverbruik van de autoreis waard is? Daarvoor moet het energieverbruik van de autoreis minder zijn dan de energiebesparing van de duurzame IKEA ten opzichte van de gewone IKEA per klant.
   
  Volgt u het nog? Het antwoord hangt af van het energieverbruik van uw auto en het energieverbruik van de IKEA-vestiging waar u normaal heen zou gaan. Dus helaas moet ik u het antwoord schuldig blijven, maar u kunt het vast zelf uitrekenen!

  Meer weten over de meest duurzame IKEA winkel in Zwolle? klik op onderstsaande link:
  http://www.duurzaamgebouwd.nl/projecten/20150104-meest-duurzame-ikea-winkel-opent-in-zwolle?utm_content=bufferbf48d&utm_medium=social&utm_source=twitter.com&utm_campaign=buffer