Blog

 • standard blog post with image

  Écht groene vingers

  Met het mooie weer van afgelopen weekend krijgen we al gauw de lente in onze bol. Bij de lente denk ik al gauw aan. lekker in de tuin zitten met een koud glas ijsthee. Maar anderen denken dan vooral aan die tuin, zoals Schrobshop.nl, die een tweet verzond aan Bioblink. Want hoe kan je bijvoorbeeld je mooie plantjes slakkenvrij houden op een duurzame manier? Een goede vraag en reden voor een blog over duurzaam tuinieren.
   

  Een duurzame tuin is een milieuvriendelijke tuin. Een tuin waarin gekozen is voor milieuvriendelijke materialen voor bijvoorbeeld de schutting en het meubilair en waarin minder tot geen chemische middelen worden gebruikt om plagen en ziekten af te weren. Eigenlijk geldt voor veel dingen hetzelfde als wat ik vorige week schreef over duurzaam schoonmaken: als chemische middelen niet nodig zijn, gebruik ze niet. Als er een andere manier is, doe het dan zo. Zo kwam Schrobshop.nl met een slakkenborstel om je plantjes slakkenvrij te houden.
   
  De beste tip is eigenlijk om voor alles wat je met je tuin wilt doen even op te zoeken over er een milieuvriendelijkere manier is. Een afscheiding kan een schutting zijn, maar ook een haag. Wil je toch een schutting, kies dan voor duurzaam hout; let op het keurmerk. Dat geldt ook voor tuinmeubilair. Waar komen materialen zoals hout vandaan? Ook transportduur of -manier kan namelijk druk leggen op het milieu. Kies liever voor hout van dichterbij dan voor hout uit China, want ook die reis kost veel energie.
   
  Als die zon een beetje blijft schijnen, zal je ze misschien ook water moeten geven. Daarvoor heb ik nog twee laatste tips: vang regenwater op, zodat je het kan hergebruiken en sproei je tuin het liefst ‘s ochtends of ‘s avonds, zodat het water niet direct verdampt.
   
  En dan heb je eigenlijk alleen nog maar die lekker koude ijsthee nodig. Kies dan voor Piramide ijsthee, verkrijgbaar bij Albert Heijn, of Terra d’Oc ijsthee, verkrijgbaar via verschillende websites.