Blog

 • standard blog post with image

  Ethische vakantiebestemmingen

  Het programma 3 Op Reis had er ook al eens een serie over: ethische vakantiebestemmingen. Ook dit jaar heeft de organisatie Ethical Traveler weer een lijst gemaakt met de tien meest ethisch verantwoorde landen.
   

  In de beoordeling wordt gekeken naar onderdelen die behoren tot drie thema’s: milieubescherming, sociale welvaart en mensenrechten. Wat opvalt is dat de meeste winnaars op de lijst eilandstaten zijn. Van Barbados tot Chili en van Mauritius tot Litouwen.
   
  Buurland Letland stond nog wel in de lijst voor 2016, maar in de nieuwe lijst wordt Letland niet meer genoemd. Volgens De Volkskrant komt dit omdat Letland zich dit jaar niet goed genoeg heeft bezig gehouden met mensenrechten.
   
  De Volkskrant stelt ook dat Letland het afgezien van de mensenrechten wel het allerbest van alle landen doet op het gebied van milieu. Toevallig was ik het afgelopen weekend zelf in Riga, maar ik heb er weinig van gemerkt. Normaal is het er min tien rond deze tijd van het jaar, nu is het meer Nederlands weer. Toch staat de verwarming in elk café op 27 graden. Lijkt niet echt milieuvriendelijk. Het stukje binnenland wat ik heb gezien toonde vooral dat het land leeg en lang niet zo ver ontwikkeld is als Nederland. Misschien zit de energiebesparing daarin.
   
  Conclusie: gaat u vooral naar Kaapverdië op vakantie. Hoewel vliegen óók niet zo duurzaam is. Overal is wel iets voor te zeggen...