Blog

 • standard blog post with image

  Het festivalDORP

  Het festivalseizoen is alweer in volle gang, tijd om weer eens een duurzaam festival uit te lichten. Op 17, 18 en 19 juli vond Welcome to the Village plaats in de Groene Ster, bij Leeuwarden. De naam ‘Groene Ster’ wordt vanaf dit jaar nog meer in praktijk gebracht, want het festival gaat zich inzetten voor duurzaamheid en andere maatschappelijke ontwikkelingen.
   

  Dit alles onder de naam DORP, een logische naam, volgens initiatiefnemer Sjoerd Bootsma. “Ons festival is een tijdelijke minimaatschappij. Midden op het terrein van de Groene Ster verrijst voor slechts drie dagen een dorp waar 7.500 mensen gedurende drie dagen plezier maken, werken, optreden, eten, drinken, plassen, poepen en noem maar op. Omdat er om het terrein een hek staat, kun je een festival zien als een soort levend laboratorium. We kunnen alles meten wat er in en er uit gaat. Natuurlijk zien we onze gasten, vrijwilligers en artiesten niet als proefdieren, maar wel grijpen we de unieke situatie van het fenomeen ‘festival’ aan om zaken uit te proberen die niet alleen van nut zijn voor ons festival, maar misschien ook voor de wereld daar omheen. Want als een slim idee een festival kan verbeteren, kan het ook de wereld beter maken.”
   
  In samenwerking met bijvoorbeeld de TU Delft, de Frisian Design Factory, ALB Surroundings en Agrarische Jongeren Fryslân wordt er nagedacht over energieverbruik, lokaal voedsel en duurzame campingtenten. Hieronder bijvoorbeeld een toilet dat instaat voor recycling, kartonnen tenten die toch waterdicht zijn maar dus ook recyclebaar en interactieve bollen die de paden naar de camping gaan verlichten.
   
  Een hoop ideeën, waar met zo’n grote groep enthousiaste initiatiefnemers vast nog een hoop bij bedacht worden. Bent u naar Welcome to the Village geweest? Laat ons dan weten wat u van al deze initiatieven heeft gemerkt en wat u ervan vindt!