Blog

 • standard blog post with image

  Milieuvriendelijk backpacken

  In februari schreef ik al eens een blog over duurzaamheid voor vakantiegangers. Inmiddels ben ik al een tijdje op reis en hoewel mijn vliegreizen natuurlijk en helaas nogal milieuvervuilend zijn, heb ik al veel duurzame projecten gezien tijdens mijn verblijf in de verschillende steden en staten. Eén daarvan wil ik in deze blog graag uitlichten en dat is de hostelketen Hostelling International (HI). Hieronder vallen 4.000 hostels in 90 verschillende landen en ik verblijf tijdens mijn reis in negen daarvan, zowel in de VS als in IJsland.
   

  Op de website stelt de keten: “Toerisme zal nooit volledig duurzaam zijn, al is het maar omdat elke vorm van industrie impact heeft. Maar we kunnen veel doen om duurzamer te zijn. Duurzaam toerisme gaat over nadenken en aanpassen. Er moet een balans gevonden worden tussen de limieten en het verbruik om ervoor te zorgen dat toerisme het milieu zo min mogelijk beïnvloedt.”
   
  Hartstikke leuk en inspirerend en de website van de VS-tak van de keten pronkt met alle milieu-awards die de hostels in de VS hebben gekregen, “Leadership in Energy & Environmental Design Certificate”, “Certified Sustainable Tourism Education Program”, “Sustainable Quality Awards” en ga zo maar door. Maar: hoe dan?
   
  HI probeert zijn CO2-uitstoot te neutraliseren. Er wordt gerecycled als een malle - dit is voor de gasten heel zichtbaar, je moet je afval echt in meerder verschillende bakken scheiden. Ook wordt energie- en waterverbruik zo laag mogelijk gehouden. Dit alles zet een belangrijke stap, maar ook reizigers leren over duurzaamheid wordt door HI als een taak gezien. Zo wordt in elk hostel verteld wat jíj daar kan doen voor het milieu en staat er op de website een lijstje algemene tips.
   
  Tot op heden vind ik het verblijven in hostels dus fantastisch! En eigenlijk word ik vooral nieuwsgierig naar hoe het met al deze dingen gesteld is in andere delen van de wereld. Komende zomer ga ik rondreizen door Oost-Europa en ook daar verblijf ik vooral in hostels van HI. Ik ben benieuwd!