Blog

 • standard blog post with image

  Duurzaam op vakantie

  Februari is begonnen, tijd om plannen voor de zomervakantie te gaan maken! Eco-vakantiemogelijkheden schieten als paddestoelen uit de grond, want milieubewuster zijn hoeft niet op te houden wanneer je op vakantie gaat.
   

  Maar even graven: bij 3 Op Reis werd al in het eerste seizoen - dan hebben we het over 2007! - aandacht besteed aan ecobestemmingen over de hele wereld. In principe kan je op vier factoren van je vakantie het verschil maken: vervoer, bestemming, accomodatie en activiteiten. De ecobestemmingen die genoemd worden door 3 Op Reis zijn bijna allemaal vliegbestemmingen, het meest milieuvervuilende vervoermiddel. Er is dus een afweging die je moet maken. De website PraktischDuurzaam stelt zelfs dat een duurzame vakantie thuisblijven is. Tja.
   
  Goed, wel een exotische bestemming? Overal zijn tegenwoordig wel milieuvriendelijke hotels te vinden - 3 Op Reis noemt onder andere Costa Rica, Marokko, Indonesië, Jordanië en Portugal. Daar kamperen kan ook een optie zijn en misschien nog wel leuker ook!
   
  Wat betreft de activiteiten tijdens je vakantie is het bijna overbodig te zeggen dat wandelen en fietsen beter voor het milieu zijn dan een dag eropuit met de auto. Maar in San Francisco kan je bijvoorbeeld een auto huren die op biodiesel rijdt, dus let op je vakantiebestemming ook op dat soort mogelijkheden.
   
  Kortom: er is maar een beetje research voor nodig om je vakantie iets milieuvriendelijker te maken, want er zijn bijna overal opties genoeg. Ik zet nog even een aflevering op en droom vast weg bij de gedachte aan vakantie...