Blog

 • standard blog post with image

  Festival en milieuvervuiling? Dat kan echt niet meer!

  Het is duidelijk: geen groene initiatieven op een festival? Dan hoor je er echt niet meer bij. Van de grote festivals zoals Lowlands, Pinkpop en Mysteryland tot kleinere festivals overal in het land - de beweging naar duurzaamheid is ingezet.
   

  Dat mag ook wel, want hoe leuk festivals ook zijn, ze leggen toch een flinke druk op het milieu. Adviesbureau Ecofys ontwikkelde in 2014 een model om de CO2-uitstoot van evenementen in kaart te brengen. Het berekent de CO2-uitstoot op zeven aspecten: energiegebruik ter plekke, het reizen van bezoekers, het reizen van de organisatie en artiesten, catering, hotelgebruik, materialen en afval. Hierdoor kunnen festivals bijhouden hoe het gaat en op welke punten meer verduurzaamd kan worden.
   
  Op elke festivalwebsite staat dan ook een kopje ‘Groen’ of ‘Sustainability’, met daaronder vaak ‘Wat wij doen’ en ‘Wat jij kunt doen’. Dat zijn trouwens vaak tips die ook in het dagelijks leven van pas komen, zoals afval scheiden en met het openbaar vervoer of op de fiets te gaan in plaats van met de auto.
   
  Een specifiek punt wat zowel Pinkpop als Lowlands op hun websites beschrijven is de aanleg van asfalt op hun festivalterreinen. Dat klinkt in eerste instantie misschien niet als iets duurzaams, totdat blijkt dat asfalt ervoor zorgt dat er geen platen nodig zijn, die dus ook niet vervoerd hoeven te worden. Een goede oplossing, die ook aantoont dat er naar langetermijnoplossingen wordt gezocht.
   
  Als afsluiting de bekendste en de hipste duurzame maatregels. Bekertjes sparen! Bij veel evenementen krijg je een consumptiemunt als je een bepaald aantal bekertjes terug brengt. Dat scheelt een hoop afval én de festivalorganisatie kan de bekers zo makkelijker recyclen. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan bij Pinkpop (50 plastic bekertjes = 1 consumptiemunt) en Best Kept Secret (1 harde plastic beker = 1/2 consumptiemunt).
   
  Best Kept Secret was ook het eerste festival dat eettentjes had met vooral biologisch en fairtrade voedsel, vaak ook met meer gezonde opties. Daarna volgden er meer en een heuse hype lijkt te ontstaan. Hierdoor kan je nu op bijna elk festival wel genieten van een vruchtensmoothie of een fairtrade kopje koffie, een broodje hummus of lekker ongezond aan de biologische patat!
   
  Bioblink wenst alle festivalgangers veel plezier dit seizoen!