Blog

 • standard blog post with image

  ‘Vieze regels’ weerhoudt Amsterdam van duurzaamheid

  Vorige week ging schreef ik een blog over duurzaamheid op festivals. Maar wat te denken over zoiets simpels als onze steden? In Amsterdam hebben de coalitiepartijen D66, SP en VVD een initiatiefvoorstel gedaan voor meer duurzaamheid in de stad.
  Misschien kan je hier ergens een linkje plaatsen naar die blog? Voor even het recapituleren en zij die het gemist hebben.
   

  Want soms gaat het niet over wát je kunt doen voor duurzaamheid. In Amsterdam blijkt dat je je goede ideeën soms niet tot uiting mag brengen. Energie Overheid stelde een lijst op van de tien meest hinderlijke regels die duurzame initiatieven in de weg zitten. Haal even diep adem, want hier sloeg ik toch even steil van achterover.
   
  Zoals Energie Overheid het omschrijft: “de hang naar het verleden op detail niveau verhindert de mars naar de toekomst”. Het gaat hier over dakisolatie en dubbelglas bij het renoveren van monumentale panden, waarbij architectonische elementen in stand moeten worden gehouden. Hopelijk kan hierin een middenweg gevonden worden.
   
  Waar menig kunst/gebouwenliefhebber hier nog wel wat kan begrijpen, komt nu het volgende: het stadswarmtenetwerk. Het is schoner dan aardgas want het loopt op restwarmte van het Afval Energie Bedrijf, maar als je zelf je huis wilt verwarmen met een duurzamere optie, is dat niet toegestaan.
   
  En zo zijn er nog een aantal, allemaal beschreven in de initiatiefnota te vinden via Energie Overheid. En wat willen de coalitiepartijen hier dan precies aan doen? De belangrijkste: beginnen met schrappen van verouderde en onzinnige regels. Vooral ook regels die op lokaal niveau anders blijken dan op nationaal niveau. Duurzaamheid moet ook toegankelijker en goedkoper worden door minder papierwerk en bureaucratie. 
   
  Loopt u tegen dit soort ‘vieze regels’ aan? Of weet u er nog meer? Ga dan naar het online meldpunt dat D66 Amsterdam heeft opgezet op www.viezeregels.nl.